Козирог

Зодия Козирог

Читател – Козирога зная, че е земен знак има ли нещо общо с Девата и Телеца?

AstroLife - Да той е третия земен знак, но е много по-различен от другите земни зодии. Знакът му образно казано е коза с рибешка опашка, а такова живот­но много трудно се движи, особено ако трябва да се изкачва. Но въпре­ки всичко, именно тази дейност е най - типична за Козирога.

Читател - Да ти кажа честно, не мога си представя подобно животно, дори не съм и чел за такова. Виж за птицечовка съм чувал. Коза с рибешка опашка… аз мислих, че е по-скоро коза с някакъв рог, а ти рибешка опашка. Да не е русалка?

AstroLife - Не е, русалка. Най - важното за тази коза с рибешка опашка е, че може да организира всичко около себе си.

Читател  – Ами, ако няма какво да организира?

AstroLife - Организира собствения си живот, подчинявайки го на практическа идея, която непременно изисква продължителни усилия, но винаги се мъчи да намери освен себе си и други желаещи, за организиране. В състояние е да на­прави от една разгневена тълпа, атакуваща щанд с дефицитна стока, кротка, строго подредена по списък редичка.

Читател - Явно в Щатите в черните петъци на намаленията, няма нито един Козирог, която да ги организира и за това, показват по телевизията какъв хаос настъпва. Спомням си преди много, много години през миналият век, се редяхме на опашки за цветни телевизори и хладилници от 4 часа сутринта месеци на ред и правихме списъци. Искаш на кажеш, че този сатанинсти план само един Козирог може да го измисли?

AstroLife - Да, точно така, за всяка опашка и е имало по един анонимен Козирог.

Читател  - Аз съм се редил на такива опашки и знаеш ли какви чудесии ставаха тогава?

AstroLife - Аз не съм се редила, но от това, което знам за Козирога, не ми е трудно да го позная.

Читател  - Мисля, че ще ти е трудно. Аз издържах само два месеца. Представяш ли си 60 дена да ставаш в 4 сутринта за цветен телевизор и то български "Велико Търново"? Трябва само да си го изживяла, за да разбереш какво е. Но все пак пробвай да видим дали ще оцелиш, щом мислиш, че можеш.

AstroLife - Само едно ще ти кажа. Създаваха се много интриги.

Читател - Как позна?! На тебе са ти разказвали.

AstroLife - Не, но ако това е плод на козирожки ум - това е нормално. Но не оставяй с лошо впечатление, наред с интригите тези кози са много целеустремени, отговорни, сериозни и практични - те сякаш чувстват, че за целия живот са им поставили една-единствена, но много го­ляма и трудна кармична задача. А нейната реализация е само една и образно можем да я изразим с едно четиристишие:

„Портрета си аз виждам –

нима това е много?

- От всеки вестник гледа

 и ласкаво, и строго."

Читател  – Това не е Шекспир сигурен съм, а кой графоман го е писал?

AstroLife - Няма значение, важното е, че изразява точно към какво се стреми Козирогът.

Читател – Искаш да кажеш, че за него най - важното е да се види във вестника, така ли?  

AstroLife - Точно така.

Читател - Интересно. Има и по-добри места за попадане. Например на сцена. Като естраден певец или артист.

AstroLife - Сцената беше за Лъвовете ако си спомняш.

Читател – Да, вярно. А защо не ги привлича сцената?  

AstroLife - Защото си падат по класиката. Но пак да се върнем на организаторските способности на Козирога. Той чувства, подсъзнателно кой колектив колко струва, какви организационни методи и фор­ми трябва да се приложат, за да направи това, което е необхо­димо. С други думи, роден е администратор и знае чудесно в какво съотношение са необходими захарчето и камшикът.

Читател  – Да, да, пак изплува споменът ми за опашката от 4 сутринта...

AstroLife - Ето виждаш ли, а аз съм ощетена, че нямам такива спомени, но да се върнем на Козирога. В областите, които тази зодия управлява, са най - необходимите в живота и в тях най - трудно се осъществяват жизнените задачи. Точно в тези области, се сблъскват с пречки и тези пречки трябва да преодоляват с търпение. Това може да стане само, ако без да бързат се катерят, като планинска коза по стръмните скло­нове на живота и внимателно заобикалят отвесните житейски скали. Така те ще разширят съзнанието си и едва след като изхабят огромно количество време и усилия, могат да изгубят търпение. Това е живота на Козирозите, лесно не се сдобиват с мъдрост.

Читател  – Аз пак ще се върна на опашките - захарчето е телевизора, а камшикът - студа в 4 часа, аз не стигнах да захарчето. А при Козирога, как стоят нещата със захарчетата?

AstroLife - Както при другите зодии, неудачите се възприемат и изживяват като несправедливост от стра­на на съдбата. При изпълнението на дълги и сложни кармични задачи Абсолютът не бърза с възнаграждението, т.е със захарчето, но внимателно следи дали правилно са изпълнени, като сигнализира за отклоненията от правия път именно с „незаслужени"  неприятности и разочарования. Това не е леко, но Козирогът притежава необходимите черти на характера, за да реализира сложните проекти. Той е планинска коза, който неуморно се катери към върха, понякога с грешки, но накрая намира точният път.  

Читател - Сигурно му е много трудно с тази рибешка опашка.

AstroLife - Да така е, за това предпочита да се движи инстинктивно и напредва пипнешком, често с една миша напред. Въпреки това напълно трезво управлява хората около себе си, обича да е наясно с финансите и ценностите му в повечето случаи са материални.

Все пак висшият Козирог е духовен учител с практическа нагласа, който създава практическа религия, реално променя вътрешния и външния живот на хората. Създава фини форми (учение, молитви, видове медитация), които се материализират, както в душите на отделния човек, така и дълбините на големи социални групи. С каквото и да се занимава, за него няма граници. Ако Козирога, преодолее материализма и се заеме с окултни науки, той и тук ще намери множество чисто практически приложения.

Читател  – Това са висшите представители, а по обикновените Козирози?

AstroLife -  Символ на Козирога от низшата октава е паякът.

Читател - Паякът го имаше и в Скорпиона.

AstroLife - Да така е. Ако си вдигне Козирога рибешката опашка може да заприлича на Скорпион. За това, докато не намери себе си, той е тих и кротък, но в своя ъгъл методично тъче паяжината си и накрая в нея ще се хване някой по-лекомислен зодиакален знак (трябва да изтъкнем, че всички знаци са по-лекомислени от него). Тогава паякът ще изсмуче цялата му кръв - тихо, досадно, методично и безжалостно. Козирозите не са много емоционални, право да си кажем - дори доста суховати. Ако не беше досадната му предпазливост, отдавна да е пропаднал в пропастта - но не бива да си вадим изводи от повърхностни впечатления, той не обича равнините, привличат го планините.

По природа Козирогът е песимист, рядко греши и не обича да предсказва на глас бъдещето, макар и да го вижда може би по-добре от всеки друг знак. Но не му стига въображение да предугади фантастичната игра на живота и той го чувства.

Читател  – А ако все пак сгреши?

AstroLife - Ако сгреши, той се старае да използва грешката си, но не се връща назад, а се опитва да направи плавен завой към главния път. Още повече съзнава, че жизне­ният опит винаги ще му е от полза. Козирогът не е фанатик, но е много последователен и в това е силата му. Ако дълго време заема някакво място, на всички започва да им се струва, че е просто невъзможно да го махнат оттам – защото всичко ще се провали. Понякога това наисти­на е така, въпреки, че няма незаменими хора. В случай, че не се е реализирал - той постоянно мърмори, тъгува, иска съчувствие. Светът му се струва безсмислено, хаотично струпване на пречки, мъка и разочарования (спомнете си магарето Йори, в Мечо Пух е един типичен пример).

Читател - Все пак Козирогът силен знак ли е?

AstroLife - Зависи от дистанцията. На къси дис­танции (в продължение на дни) най-силен е Овенът, на по-дълги (месеци и години) - Скорпионът, на още по-дълги (го­дини наред) - Телецът, а що се отнася до десетилетия - без­спорно Козирогът. Но като женски знак в първата минута ре­акцията на Козирога е пасивна, той трудно казва направо „не", не бърза да откаже, надявайки се неприятната ситуация постепенно да се разсее. Ако все пак реалността не отстъпи, той търси компромис, но въпреки всичко е трудно да го принудите да работи на пълна пара.

Читател  - Много правилно, защо да се хаби? 

AstroLife - Но все пак има начин да опитате. Някъде вътре в него са живи идеалите и можете да апелирате към тях. Козирогът с радост ще се съгласи, че те съществуват, но няма да промени темповете на работа и светогледа си, няма да ви допусне вътре в себе си.

Читател - Това не беше ли характерно и за Рака?

AstroLife - Точно така дори още по трудно от Рака, установява емоционални контакти, защото, той е призван да изпълнява сурова кармична програма, която компенсира с работа и липсата на емоционален живот и на него не му е до сантименталности.

Читател - Добре, кажи нещо практично, какъв подход трябва да имаме към Козирога?

AstroLife - Средно статистическият Козирог е трудолюбив, но е незабележим, което не означа­ва, че не бива да го хвалите. Похвалите обаче, които той очак­ва, са особени: трябва спокойно да покажете, че го цените и главното - да потвърдите правотата му по смятаните от него за важни въпроси. А вашите емоции той просто ще игнорира, смятайки ги за неуместни. Нека Овните, Стрелците и Рибите да се горещят и да преживяват, а той работи. Интуитивно усеща връзката между времената и е изпълнен с уважение към традициите. Освен това има добро усещане за време. Развитият Козирог ще съпостави важността на посещението ви със своята кармична програма и когато дойдете при него, няма да усетите, че бърза, колкото и зает човек да е и какъвто ще пост да заема.

Читател - Значи, колкото и да му досаждате няма да пристъпва нетърпеливо от крак на крак? Трябва да го запозная с една приятелка на жена ми, да видя тогава как ще реагира?

AstroLife - Пробвай, ще ти дам телефона на един Козирог. Последното нещо, което искам да кажа е за съжаление, основното чувство, с което пристъпва към изпълнението на всяка задача е унинието. В начало винаги вижда безнадеждна планина от хаос и невъзможност да реализира собствените си изпълнени с грижи планове. С годините обаче, Козирогът намира мястото си в живота. Той се подмладява, включително и физически. Минават му дори някои хронични заболявания, които са го мъчили от години. На околните им изглежда като младо старче - както по отношение на болестите, така и на светогледа.

реклама