За витамините с РАДОСТ- втора част

За витамините с РАДОСТ- втора част

Витамин В - втора част

При първите три витамина видяхме Аза на всеки човек, неговата Душа и способност за самостоятелни действия. Следващият вид витамин, не по-малко важен за човешкия живот, е витамин В, който се състои от цяла група подвитаминчета. За съжаление не всички ви­тамини от тази група са добре изучени и описани, затова ще прибегнем до езика на астрологията, за да обясним как стоят нещата от езотерична гледна точка.

Кармичната медицина свързва В витамина с ИЗБОРА, който правим съзнателно в живота си, какви са целите и задачите, които  си поставяме и как ги постигаме. Животът ни предлага многобройни възможности, точно за това имаме и толкова много витамини В с различни цифрови индекси, които също носят в себе си определена кармична програма.

Всяка цифричка до главната буква В, съответства на определен знак на Зодиака.

Витамин В1 (избор първи) – водоразтворим – отговаря зодия Овен – отново свързан с личното Аз. За усвояването му по естествен начин е важно как осъзнаваме себе си като личност. Ще кажете  - това вече го казахме за витамин А. Да, казахме го, само че там беше свързано с хиперболизиране на Егото, а тук става дума за оценка на реалните възможности и как това се отразява на кръвта.

Наличието на този витамин или на проблем с него е важен пока­зател за Душата на детето в първите седем годишни. Много е важно, какви кармични опашки има човек от минали животи и увереността му в себе си. Ако има недостигът на витамин В1  –  става дума за слаба личност и в това няма нищо фатално, но трябва да се намери точна програма за правилното развитие на детето, а не да си затваряме очите за проблема и да го тъпчем с витамини, мислейки че правим нещо.

Наричат витамин В антиневритен, което на езика на витамините означава – щом си избрал целта, трябва да вървиш уверено към нея, не мрънкай, не нервничи, вярвай в себе си и в силите си. Не е описвана хипервитаминоза на витамин В1, а хиповитаминозата (слабост, неувереност) е много често срещана най - често при лунния тип хора. Много месно може да познаете на кого липсва въпросния витамин и това може да стане по походката на човека. Тези хора и като деца и като възрастни натискат първо петата, после прехвърлят тежестта на външния край на стъпалото, като щадят пръстите, ама защо и те не знаят. Така не само изкривяват, но и късат по много странен начин обувките си. Следете детето си, как ходи и ако започне да криви обувките си, показва, че има проблеми с усвояването на въпросния витамин и следователно с увереността в себе си. А от гледна точка на кармичната медицина пръстите на краката отговарят за подвижността на ума, ако не се развива активно ума и от там и увереността на човека, се явяват проблемите с въпросният витамин и в живота. 

Липсата на витамин В1 не е свързана само с увереността ни. С липсата му се свързва широк кръг от заболявания, които допълнително ни дават сигнали за проблеми в организма. Възможни са проблеми с червата, неврити, радикулит, невралгия, в по- тежки случаи периферен паралич, спазъм на периферните съдове и т. н. В повечето случаи става въпрос за периферните съдове, които кармичната медицина свързва с обкръжението, т.е. с хората, които ни заобикалят в ежедневието. И когато човек постоянно блокира действията си от страх – най-вече, че не е харесван, тогава в кръвоносните съдовете се появяват спазми, като сигнал, че някъде бърка.

Възможности за избор в живота имаме много, но ако на човека не му достигат сили, спо­собности и ум, за да постигне успех, тогава се появяват проблеми с периферните нерви (полиневрит), както и сърдечно-съдови проблеми - отоци. Първият сигнал за не усвояване и от там за липса на витамина -  е обща слабост, умора, главоболие, задушаване и сърцебиене при физическо натоварване. Така, простичко, витаминчето ни разказва за изборите и целите, които човек прави в живота си, защото то си няма друг начин, по който да ни даде сигнал.

 Овенът - в астрологията образно представлява зърното, семената, за това логично е витамин В1  да се съдържа в голямо количество в обвивката на семената на житните растения, соята, фасула, граха. От продуктите с животински произход, богати на този витамин са черният дроб, свинско месо, жълтъкът на яйцата. Консумацията на тези продукти по естествен начин набавя витамина, разбира се, ако сме уверени в себе си, ако не сме – свободните радикали само това чакат, прилапват с апетит витаминчето, за нас нищо не остава и няма значение какво ядем.

Ако в хороскопа Марс, господарят на Овен, е наранен или в слаба позиция в Риби, трябва да се проработи, за да има човек увереност в себе си и да може пълноценно да усвоява въпросния витамин. 

Витамин В2 (избор втори) – (рибофлавин) е водоразтворим, свързан с Телеца - знак на жизнената сила, храненето, растежа, материалното положение, способността на човек да се радва на живота и на храната, опирайки се на талантите и способностите си, витаминът  влияе и на апетита на човека.

Ако Овенът символизира семето, Телецът е символ на растежа на семето. За да се усвои правилно витамин В 2, човек във всичко трябва да разчита само на себе си, както представителите на зодия Телец не дава да им де бъркат. Липсата на витамирчето, показва сла­бостта на човека, неговата лунна, неуверена същност. За нормалната работа на витамина на човека му е нужно да живее в радостта, която носят както заниманията с интелектуален труд, така и развиване на творческите способности и таланти, тъй като Венера отговаря за зодия Телец пред звездите.

По законите на астрологията Телецът е знак на жизнената сила, качеството на витамин В2 и неговата способност да се усвоява от организма се влагат във всеки човек от 7 до 14 г. Това, което ще се формира в съзнанието ни, което ще развием в себе си през този период, ще определя за цял живот възможността за усвояването на този витамин в организма ни. Това е времето, когато тръгваме на училище. Детето трябва да  разбере, че знанията са сила.  Пращат ни на пиано, балет, учим езици и там отново ни казват, че това, което учим е важно за цял живот и наистина е така. Чрез натупаните знания, таланти и способности ще имаме възможност да разчитаме само на себе си и това е много важно в живота ни.

Освен храненето, Телецът контролира всички сетивни органи, очите, хемоглобина, кожата, затова много лекари лекуват южните заболявания с витамин В2, а за липсата му са констатирали, че предизвиква цял букет от заболявания. Най-невинните проблеми  свързани с очите са кокоша слепота и конюнктивити. По-сериозните са язва на роговицата, катаракта, остра болка в очите, липсата на витамина може да предизвика по кожата себореен дерматит, дълго незарастващи язви, дерматози, невродермити, екземи, дистрофни изменения на кожата, парене по кожата и много други.  Телецът е най–активен през пролетта, за това и заболяванията от този вид се обострят именно в този период.

Основен източник на този витамин са черния дроб, изварата, отново жълтъкът на яйцето /не случайно в жълтъка на яйцето се съдържат всички видове витамини/, в киселото мляко повече от колкото в прясното. В растителните продукти неговото количество е малко. За това децата от 7-14 години трябва да се хранят пълноценно с повече млечни, месни продукти и яйца, тъй като това е важно за цял живот.

В хороскопът трябва да се проследи дали Венера е наранена и да се поработят уроците свързани с нея, за да няма проблеми с усвояването на витамина . 

Витамин В3     (избор трети) (пантотенова киселина)  - Близнаци, водоразтворим, е широко разпространен в природата – витаминът влияе на способността за учене, усвояването на нови знания, отношения с приятелите, братята и сестрите, комуникативността. Главният избор, който прави човек, свързан с този витамин, е иска ли да учи или не. Той съответства на знаците Близнаци и Дева, защото те имат общ управител - Меркурий, който отговаря за дихателната функция на човека, интелекта и способността да се общува със заобикалящия свят. В тези знаци се намират психичната енергия, подвижността на човек, ставите, всички видове канали, в това число и червата, където витаминът е особено активен. Независимо, че при хората е възможно във всички тези системи да съществуват проблеми, на практика ярка хиповитаминоза не се среща, а хипервитаминоза не е описвана. Проблеми с витамина може да търсим при хора, които категорично отказват да учат или да контактуват с другите хора, но все пак всички общуваме малко или повече и си взаимодействаме на ниво енергообмен.

В хороскопа трябва да се проследи дали Меркурий е наранен, за да се работи по проблемите с ученето, за да се усвоява правилно витамина.

Витамин В4    (избор четвърти) - (холин) - витаминоподобно вещество. Този витамин се контролира от знака Рак, който отговаря за дома, семейството и децата. Тъй като повечето хора живеят някъде, не са описани ярки проблеми с този витамин. В зодия Рак господства Луната, затова всички проблеми, свързани с дома и семейството, дават отражение в стомаха, тъй като Луната отговаря за нея. Проблеми с усвояването на витамин В4 трябва да се търсят при тези хора, към които животът не е особено ласкав. Тези, които са останали без дом, без покрив над главите си и без семейство, родителите или децата са ги изоставили. Та­кива хора, дори и да боледуват, категорично отказват да ползват болнични заведения. Хранителен източник за витамин В4 са месото и житните растения, а това е храната, която винаги я има, дори и за клошарите, но за да се усвои тази мъничка частица от храната, на организма му е необходима хармонична домашна среда. Много е важно в каква семейна среда човек е живял от 0 -7 г. защото тогава Луната е най-силна.

В хороскопа трябва да се проследи дали е наранена Луната, за да се разбере дали може да се усвоява правилно витаминът. 

Витамин В5 (избор пети) – (никотинова киселина, никотинамид, нианин, да не се свързва с цигарите ) - водоразтворим,  свързан със зодия Лъв, усвоява се, ако умеем  да живеем твор­чески и се обичаме. Хипервитаминоза не е открита, а хиповитаминозата дава нарушения в различни органи включително и в сърцето.  Лъвът представлява творческото и радостно отноше­ние към работата и тези от нас, които с радост отиват сутрин на работа, успяват да усвоят максимално този витамин, но констатираните проб­леми с витамин В5 в хората показват, че повече са тези хора, които с радост си тръгват от работа и дори, ако може и преди края на работното време. Любими работни дни са им само тези, в които получават аванс и заплата. Два радостни дни в месеца са абсолютно недостатъчни,  за да усвои витаминът и да достигне до всяка клетка на тялото. Липсата му може да активира болестите с трите Д: дерматит, диария и деменция. Лъвът е знак на Слънцето, под влияние на слънчевите лъчи кожата на човека почервенява, покрива се с пигментни петна и се лющи. Езикът става яркочервен и болезнен, удебелява се, напуква се (глосит), това е ясен сигнал, че човекът работи повече с езика /оплаквайки се/, отколкото с ръцете или главата. Затова такива хора при липса на този витамин е възможно да имат световъртеж, главоболия, депресия, забавено мислене, включително и умствената изостаналост при децата /които не ходят с радост на училище /.

Витамин В5 се абсор­бира в тънкото черво и подпомага възстановяването на еритроцитите в кръвта. Червата - това е Дева, знакът на земното служене на Душата. В кръвта основ­ното количество витамин влиза в състава на еритроцитите, а те са енергията на Душата. За това при едни хора Душата е голяма и светла, а при други тъне в мрак и е една мъничка и свитичка. Светлата душа няма проблем с този или други витамини, докато плачещата душа с реките от сълзи отмива всичко, което поддържа живота.

Нараненото Слънце в хороскопа, може да ни даде информация, дали може да усвояваме този витамин.

Витамин В6 (избор шести) (пиридоксин) - антидерматичен витамин. Няма страдащи от хипервитаминоза, а недостигът му - хиповитаминоза, може да преследва човека през целия му съзнателен живот. Той се контролира от знака Дева, който отговаря за  труда като земно служене на хората. Витаминът е един от най-необходимите за организма ни.

Девата се вглежда и вслушва във всичко, което се отнася до работата, и човек реагира на това с цялата същност. Възможно е всички мускули да откликват с конвулсии, а в по тежки случаи  да се стигне до  анемия, ако не приемаме някаква работа или някакви задължения. В децата, на които възлагаме определени задължения или когато настояваме да учат повече, може да се появяват проблеми с недостига на витамин В6, тъй като ученето е техния вид работа, а имат ли желание  да учат, това ще ни разкаже усвояването на витамина по естествен път. Девата е знак на земята и контролира костната система на човека. Проблемите с витамин В6 се проявяват като остеопороза, деформация на скелета, изкривяване на гръбначния стълб, плоскостъпие, неправилна захапка на зъ­бите, забавяне на физическото развитие и т. н.

В знака Дева управител е планетата Меркурий, който контролира психическото и интелектуалното развитие на човека, затова проблеми с тези функции се проявява от недостиг на витамин В6. Меркурий отговаря за всички съдове и кана­ли, в които протича тромбообразуване в различни части на тялото. С труда си ние служим в къщи и в работата си. Както се отнасяме към всичко това, така работи и витамин В6 в организма ни. Девата контролира червата и целия стомашно чревен трак и затова витамин В6 има значение за чревната микрофлора.

Нараненият Меркурий ни дава информация, какво е отношението ни към работата и от там - как се усвоява този безценен витамин в организма.

Витамин В7 (избор седми) – витаминът все още не е разработен в медицината.

Той би трябвало да е свързан със зодия Везни и да се влияе от партньорските отношения.

Витамин В8   (избор осми) - Скорпион - (инозит) - витаминопоподобно вещество, усвояването му зависи от искреността, откритостта и доброжелателността в отношенията ни. Контролира се от знака Скорпион, който отговаря за живота и смъртта: жив ли е чо­векът или вече е умрял. Затова понякога казваме, че някои хора уж са живи, а приличат на ходещи трупове. Витамин В8 е важен за действието на някои хормони.

Витамин В9 (избор девети) (фолиева киселина) - водо­разтворим, свързва се със знак Стрелец - знакът на Душата. Витамина се усвоява пълноценно, ако човек живее не само в материалния, но и в духовния свят. Страдащи от хипервитаминоза не се срещат, но  хиповитаминоза показва - плачеща Душа и страдащо Тяло. Зодия Стрелец, отговаря за духовното развитие на човека. Под негова власт са черния дроб и кръвта, затова витамина, оказва благотворно лечебно въздействие върху тях. Ако Душата свети, витаминът се усвоява под въздействието на външната светлина. Не случайно на бременните препоръчват да вземат фолиева киселина, но дали с нея подпомагат развитието на детето, зависи от светещата им Душа.

Нараненият Юпитер в хороскопа ни дава информация за светенето на Душата и усвояването на витамина.

Витамин В10 (избор десети) - витаминът все още не е разработен от медицината.  Той би трябвало да е свързан със знак Козирог - цел в живота, стремежи и желания за постигане на кариера, съблюдаване на законите на Битието, пра­вилата и нормите, които обществото, социумът изисква.

Витамин В11 (избор единадесети)  отговаря знак Водолей, витаминът все още не е открит и разработен от медицината . Водолей – това е знакът на посветените. Той ни дава умение да мислим самостоятелно и нестандартно, както и способности за само­образование. Витамин В11 не е открит в природата. Водолей контролира самооб­разованието на човека, а ние цял живот малко или много се учим на нещо. Може би през ерата на Водолея ще се освети и този витамин, но все още се крие и чака да бъдем готови за неговите вибрации.   

Витамин В12 (избор дванадесети) (кобаламин) - знак Риби - знак на Божественото служене, сънищата, молитвите, медитациите, тайните врагове. Това е единственият водоразтворим витамин, който се натрупва в тъканите, но притежава и изк­лючителна хиповитаминозна способност.

Риби е 12-ия знак от Зодиака, астрологията  твърди, че в знак Риби живеят Боговете и ангелите. Те чакат хората да заживеят в хармония, която ще се отрази благоприятно на хормоналната и имунната системи в организма, а точно за поддържането на тези две системи е важен витамин В12. Тези системи са изключително важни, защото влияят положително или отрицателно на всички останали системи и органи, нарушавайки или възстановявайки техните функции. Затова, ако в организма не достига витамин В|2, възникват толкова много здравословни проблеми. За да не се случва това, човек не трябва да се мята насам-натам в живота, а да живее задълбочено с чувствата и разума си.

Витаминът е много важен през ерата на Рибите, която още не сме напуснали. В хороскопа трябва да се проследи позицията на Нептун, който ще ни даде информация възможно ли е правилно усвояване на витамина.

С Витамин В12 се затваря кръга на зодиакалните знаци, свързан с кармата, с причините и следствията. След него започва нова спирала в развитието, но вече с друго ниво на причини и следствия. Тук преобладават витаминоподобните вещества.

Витамин В|3 (избор тринадесети) (оротова киселина - витаминоподобно вещества – отново зодия Овен (втори кръг)- усвояването му е свързано с израстване на вътрешния Аз на човека. За него е известно само това, че той контролира растежа и става думи, разбира се, не за физическия растеж, а за духовното интелектуално израстване на човека. Много хора постоянно казват: „Аз съм малък човек, нямам никакви права, аз съм беззащитен". Тези хора никога не са работили за своето усъвършенстване. Така си отиват от този живот, а в следващото въплъщение може да имат нисък ръст и никакви витамин (даже В|3) не може да им даде по-добро здраве или да стигнат маникенски размери, докато не престанат да се оплакват. Трябва човек да умее да вярва в себе си, да се усъвършенства и да не се отчайва. Витаминът е свързан с лъжата.

Витамин В 14 (избор четиринадесети) - отново Телец. Витамин В|4 в земен план все още не е намерен. Той би съответствал на знака Телец - знакът на жизнената сила, но в новата спирала, която е нужна на онези, които са по-възрастни от 91 г и гонят стоте. Тъй като все още са малко тези жители на пла­нетата, но стават все повече и повече, за това трябва да се анализира начинът им на живот и най - вече начинът им на хранене, за да се разбере откъде черпят добавки от радост за старостта си. За сега астрологически само е ясно, че тази витаминоподобна добавка се формира от енергиите на Луната и Венера.

Витамин В15 (избор петнадесети) (пангамова киселина) - витаминоподобно вещество - Близнаци (втори кръг) – е свързан с израстването на ниво знания и самосъзнание. Витамин В|5 поддържа интелектуалните способнос­ти на човека и неговото желание да общува с други хора, но вече на друго духовно ниво.

Много интересно, витамините, за които нищо не знаем -  В7,В10,В11,В14 си пазят мястото, докато човечеството получи някаква информация за тях по изследователски път. Може би, както таблицата на Менделеев, както знаем, му се е явила на сън, иначе как би могъл да предвиди неоткритите елементи, за да им запази кутийките.

От астрологична гледна точка дори и неоткрити, тези витамини имат своете място в табличката на витамин В. Изследователите в днешно време рядко се допитват до звездите, а още по малко се съобразяват с тях. Как тогава са стигнали до този прескок на индексите не мога да си обясня. Може би и тука става въпрос за пророчески сън…

Да обобщим… за да сме живи и здрави, за да усвояваме не само правилно витамините, но и всички полезни хранителни вещества много зависи от състоянието, в което поглъщаме храната, както и в състоянието, в което я приготвяме. Ако се храним с радост от живота и любов към всички хора, не само ще усвояваме витамините, но и всички полезни съставки, които се съдържат в храната и няма нужда да се притесняваме от нитрати, нитрити и други – тити, защото те пък не се усвояват от положителните настроения, а напротив, от мърморене и недоволство. Защо е необходимо положителното мислене, защото Душата е Любов и тя се храни с Любов, когото сме изпълнени с Радост и Любов, отваряме всичките си канали и се зареждаме от Божествената Любов, а Радостта е само земната проява на Любовта.

Учените са установили, че децата се смеят по 400 пъти на ден, дори и без видима причина. Направо може да кажем, че са едни мънички смешинки, а когато пораснат се смеят 20 пъти по-малко. Норбеков –   руски лекар, лекува със смях и кикотене. Всички болни, постъпили при него на лечение, задължително трябва да вървят с изправени рамене, високо вирната глава  и по цял ден да се смеят. Знам - ще кажете, че това е несериозно. Сериозно или несериозно, но хората се връщат излекувани... Следващият въпрос предполагам ще е  - какво правим, ако не ни е до смях още повече, че сме болни? Ами ние сме болни, защото сме забравили да се смеем… Няма значение, смешно ли ни е или не, в началото не е необходимо да се смеем по детски от сърце, може и малко насила да се посмеем или покикотим, но това е един от начините да не мислим негативно, което също е напредък. В началото смехът е изкуствен, но след известно време влиза в подсъзнанието и става естествен процес.

 Ха - ха -ха –ха – ха – ха – ха, кис-кис-кис-кис…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Още Статии

ЗА СКРЪНДЗИТЕ И ПРАХОСНИЦИТЕ

Езотеричто обяснение, защо някои хора са скъперници, а други прахосници

ЗАЩО СЕ КАРАМЕ, СЪРДИМ И КАКЪВ Е КЛЮЧЪТ ЗА СДОБРЯВАНЕ

От къде идват конфликтите и как може да ги избегнем?

реклама